Van alles en nog wat… 1-12-2017

Van alles en nog wat gedaan de laatste dagen.

Allereerst een stuk baseboard (goed Nederlands woord) toegevoegd in de hoek ouder het schuine dak, zodat ik daar op den duur iets van landschap kan maken. Meteen onderop met twee oude plankendragers vastgezet aan de muur.

De brug verliep qua helling niet helemaal netjes, er zaten bij het kleine bruggetje, het dunne stukje triplex twee knikjes. Heb het linkerdeel iets laten zakken, de middensteun tijdelijk verwijderd, en toen viel de helling netjes op zijn plek. Tada!

Alle overloopwissels aangesloten, zowel de motor op de wisseldecoder, als de puntstukken op de schakelaar van de wisselmotor, als de wisselbalken met een staaldraadje aan de arm van de motor. Bij drie wissels kon de motor direct onder wissel, bij 5 kon dat niet en loopt het staaldraadje over een afstand maar de wissels toe. Deze staaldraadjes hebben de neiging zichzelf naar beneden te werken als ze naar buiten worden bewogen. Om dat te voorkomen zit er een spijker valk naast het gat bij de wisselbalk die het in bedwang houdt. Lijkt wat primitief, maar werkt zeer goed, mede omdat de spijker draaibaar is en zo goed afgesteld kan worden op de ideale druk op het staaldraadje.

de wisselmotor als stootblok zeg maar…

Op de brug zitten twee wissels en daar kunnen de wisselmotoren er niet onder, want dan kan ik daar niet meer bij. Dus zitten zet naast de baan. Eén zit direct achter het opstelspoortje en kan gecamoufleerd worden met een huisje of beetje. De andere zit midden op de brug en kan misschien een technisch gebouwde over zich heen krijgen of zelfs een seinpostje. Lijkt me wel leuk. Het plankje waar deze op is gemonteerd is kops op de brug geplaatst door twee gaten geheel door te boren, dan twee lange schroeven er doorheen en houtlijm ter versteviging. Is zeer sterk merk ik.

twee wissels op één adres, hier bij de Viessmannn wisseldecoder door de stekkertjes in elkaar te steken

Elk stel wissels dat een overloop vormt heb ik op één adres aangesloten, dus op dezelfde uitgang van de wissel decoder. iTrain waarschuwt dan dat twee magneetartikelen hetzelfde adres hebben. Is aan te passen door aan te vinken: sta dubbel adres toe. Maar ik kom er maar niet achter hoe een overloopwissel in iTrain aangesloten en bediend moet worden. Nu, door het dubbel adres, kan ik op één wissel klikken en gaan automatisch beide wissels om. Afijn, het werkt zo.

 

links de extra toegevoegde Viessmann wisseldecoder (waarvan 2 uitgangen het niet doen)
en rechts de wisseldecoder waarvan uitgang 4 het niet meer doet

Wissel 4 in het schaduwstation deed helemaal niets mee. Van alles uitgeprobeerd:
– op andere uitgang aansluiten: werkt, dus de wisselmotor en het omzetblok werken
– omzetblok van Digikeijs ertussen gezet: werkt niet, misschien omdat ik met Motorla schakel?
– andere wissel op deze uitgang: werkt niet
Ik had nog een paar niet volledig functionele Viessmann decoders liggen en heb er een je bij geplaatst. En zo werkt wissel 4 weer helemaal. Toch er op bedacht zijn dat wellicht meer uitgangen het kunnen gaan begeven, al schijnt het vaak een transistor in de Viessmann uitgang te zijn die makkelijk te vervangen is.

Had al maanden geleden 2 lessnoeren besteld in China. Nu eindelijk boven het schaduwstation geplaatst want daar is het flink donker geworden met alle baanbouw er boven. Heel mooi, want dit is beperkt bereikbaar en zichtbaar en calamiteiten vergen goed licht om te bepalen wat er aan de hand is en om er in te reiken om bv. een ontsporing op te lossen. Is aangesloten op het grote stekkerblok met een eigen schakelaar in het netsnoer. Kerstsfeertje!

Het lijkt allemaal niet veel, maar dit soort klusjes kan uren kosten. De voldoening is echter groot als alles klopt en werkt!