Om de Intellibox aan te kunnen sluiten op de iMac is een adapter nodig.

Ik had een Keyspan adapter die ik destijds met moeite aan de praat kreeg. Deze zat aangesloten op de RS232 poort van de Intellibox en op de USB poort van de iMac. Na upgrade naar een nieuwer Mac OSX systeem kreeg ik hem niet meer aan het werken. Bovendien krijg je via de RS232 poort af en toe spontane resets.

Ik besloot de Rosoft Loconet USB adapter aan te schaffen. Deze gaat in de loconet poort van de Intellibox en dan naar de USB poort van de iMac. Het zou bedrijfszekerder moeten zijn zonder spontaan resets van de Intellibox.

Bij deze adapter kun je drivers en een handleiding downloaden.
Het lukte me maar niet om het zaakje aan de praat te krijgen. De driver was te oud en de installatie procedure sloeg op een te oud Mac OS.
Met zoveel verschillende digitale centrales en computer systemen snap ik het wel, maar het maakt het er niet makkelijker op en het kostte uren voor ik alles door had en aan de praat.

Dit is mijn installatie voor een iMac met OS 10.10, een Intellibox IR en iTrain

Voor de driver van de adapter, ga naar http://www.ftdichip.com/Support/Documents/InstallGuides.htm en download de Mac OS X guide.

In deze duidelijke, uitgebreide en goed leesbare guide staat aangegeven welke driver je moet downloaden: http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm

Kies Mac voor systeem 10.9 en hoger: 2.4.2
Deze wordt ook geadviseerd door iTrain en wordt vermeld op de website van iTrain.

Volg de aanwijzingen voor installatie.

Na installatie: herstarten zónder de adapter nog aan te sluiten.

Sluit na herstart de adapter aan op de USB poort van de Mac en op de IB op de loconet T poort (bij mij is de B poort bezet voor de bezetmelder).

Start iTrain op:

  • onder menu ‘Wijzig’ kies ‘Interface’
  • kies ‘Intellibox USB Loconet’
  • kies standaard protocol (Motorola of DCC) en schakeltijd
  • kies onder ‘serieel’ de C USB FTDI A1-47914, dit is de Rosoft adapter
  • stel de rest in naar eigen voorkeur

Nu kun je iTrain verbinden met de Intellibox.