Na lang wikken en wegen besloten om voor een Engels product te gaan: Peco code 75.
Ik vind dit erg mooie rails, mooie keuze aan wissels, behoorlijk stevige bouw, mooi laag railprofiel en zeer schappelijke prijs.
Strikt genomen klopt de schaal niet. Peco code 75 is eigenlijk schaal H0 1:87, terwijl schaal 00 1:76 is. Dat scheelt meer dan je denkt. Kijk op Wikipedia voor meer info.
Op schaal 00 moet de railafstand 18,83mm, terwijl het volgens H0 16mm is, wat de Britten ook wel 4mm schaal noemen.
Volgens Wikipedia komt dit grootte verschil doordat begin 20e eeuw opwind motoren te groot waren voor schaal H0. Oplossing was de locs iets te vergroten wat schaal 00 werd, 1:76. Dit bleef zo en probeer dat maar eens te veranderen.
Er is de P4 standaard, Proto Four, die op de exacte 00 schaal werkt. Kijk maar eens hier naar schitterende voorbeelden. Als je het eenmaal weet zie je duidelijk dat de P4 bouw klopt.
Ook de bielsafstand is anders, hoewel dat historisch afhankelijk van de tijd is geloof ik.
Ook hebben we inmiddels meer beton dan hout natuurlijk. Ik heb gekozen voor hout (zwart plastic), hoewel ik op sommige stukken best beton had willen hebben gezien ik steeds moderner materiaal inzet. Maar met ballasten zal dat niet zo opvallen denk ik.
Plaatsen van de rails is makkelijk.
De flexrails werkt zeer plezierig: blijft bijna helemaal liggen na buigen. De rails zit behoorlijk stevig in de plastic railschoentjes.
In verborgen delen om de ruim 10cm een klein gaatje in de biels en vastspijkeren.
In de zichtbare delen voorlopig vastschroeven met ringetjes die verwijderd kunnen worden na ballasten.
De wissels zijn erg mooi, al blijft het een beetje onnatuurlijk om scharnierende wisseltongen te hebben, maar ze zijn bedrijfszeker gebouwd wat voor een betrouwbaar spoorbedrijf zorgt.
Ik heb alle overbodige plastic delen verwijderd zodat een mooie slanke open wissel overblijft. Aandrijving gaat enkel via de wisselbalk, nooit met de hand.
De stralen zijn mooi slank. Ik heb voor rechtuit wissels de middenmaat gekozen overal.
Er is maar 1 boogwissel die erg slank is, misschien iets te, waardoor er veel ruimte nodig is, maar het levert wel een hele mooie slanke wisselstraat op.
Twee boogwissels heb ik op een paar plaatsen ingefreesd zodat ik hem iets scherper naar binnen kon buigen. Dit valt nauwelijks op, maar levert net dat beetje extra ruimte op. Ze liggen op het baanplan links voor de twee goederenspoortjes en rechts van het lokaalstation. Die ingangswissel was te ruim voor de beperkte ruimte die ik heb.