Baanplan: industrie+stationnetje? – 15 juni 2015

Heb flink zitten werken aan de industrie sporen rechtsboven – rechtsboven op de tekening dan. Heb eerst de aansluiting op de hoofdbaan andersom gemaakt. Zag toen in dat dat lood om oud ijzer was – nog steeds moet een trein uit één richting rangeren om er te komen en blokkeert daarmee dus de hoofdlijn wat me onwaarschijnlijk lijkt.

Voorbeelden opgezocht op het internet – leve het internet – en geconcludeerd dat treinen van twee kanten rechtstreeks het industriespoor op moeten kunnen rijden, alweer, om de hoofdlijn niet te blokkeren. Heb wel een fantastisch voorbeeld gezien op een van de DVD’s: The Glorydays of Diesel, waarbij de trein gewoon moest wachten tot de hoofdlijn vrij was om die vervolgens tweemaal over te moeten steken alvorens hij op weg kon gaan. Leuk en spannend en geweldig leuk om te rangeren, maar het voelt toch niet goed aan.

 

Kreeg dezer dagen opeens de ingeving dat ik eigenlijk nog een klein stationnetje wilde hebben aan de 90cm hoge hoofdlijn en voila: deze ideeën gecombineerd geeft me een gezellig klein stationnetje, zeg suburb of lokaal. Lokaaltjes verlaten van beide kanten de hoofdlijn en wachten tot de hoofdlijn weer vrij is. Het perron ligt de buitenkant, omdat aan de hoofdlijn nooit treinen zullen stoppen.
De industrie is van twee kanten direct te bereiken en ook weer te verlaten middels dubbele oversteek wissels. I like!

Ook hier: te veel, te druk voor de grootte van de baan? Ik vind het wel meevallen, omdat juist het middengat in de baan, waar ik alles kan overzien en bedienen, voor een natuurlijke scheiding van diverse delen van de baan zorgt. Zo zijn de twee stations gesimuleerd ver van elkaar.