Baanplan: industrie langs hoofdbaan – 7 juni 2015

Wat ik her en der veel gezien heb zijn kleine industrie├źn langs de hoofdbaan met een paar sporen en een aansluiting op de hoofdbaan. Juist in de hoeken kan dat heel mooi ruimtelijk werken. Misschien wordt dit cement of hout.

 

Hoofdsporen iets verlegd zodat er meer lengte is voor de industrie sporen. Rangeren is met deze opzet nauwelijks mogelijk.

 

Meer ruimte gemaakt, veel beter. Nu kan een korte goederentrein binnen rijden. De shunter kan vervolgens de wagons afkoppelen en naar het laadspoor rijden. De loc rijdt naar het keerspoor en pikt de wagons na laden weer op. De goederentrein kan nu direct vertrekken het linkerspoor op.

Als de trein de andere kant op moet, blijft de loc op het spoor rechtsboven wachten. De shunter pikt de geladen wagons op en plaatst ze achter de loc. Nu rijdt de trein achteruit tegen de rijrichting in en vertrekt vervolgens de goede kant op.

Dit lastige rangeren heb ik her en der aan hoofdlijnen zien gebeuren, biedt veel speel mogelijkheden en voegt, zoals al gesteld, veel ruimte toe aan de baan.