Baanplan 10-1-2016: emplacement aanpassingen

Spoorde wensen voor 2016 aan een ieder!

Met behulp van treinenvriend Hans e.e.a. doorgespoord en geconcludeerd dat het best een aardig plan is waar ik een hop pleier aan kan beleven. Het past mooi in de vreemd vorige kamer en biedt diverse rij- en rangeermogelijkheden.

Baanplan 10-1-2016

 

In het station is een overloop wissel verwijderd dat dubbel op was en nu ruimte voor het perron biedt waardoor een 8 rijtuig trein ruim aan het perron kan staan. Mooi. Ook wil ik diverse wissel wat inkorten, met name de gebogen, zodat ik spoorlengte win.

Baanplan 10-1-2016-2

Het emplacement blijft een leuke puzzel. Ik probeer zowel diesel en als stoom hun noodzakelijke plek te geven.
Daarnaast is er nu bewuster een overloopspoor. Hier kunnen bv. sneltreinen passeren of juist goederentreinen even opzij gezet worden.
Er zou nog een spoor vanaf kunnen zodat er meer ruimte is voor scenery, bv. een wachthuisje voor personeel of schuurtjes.

Twee twijfelpunten die wel te doen zijn.
– de kruising in het lokaalspoor is niet logisch, zou misschien in de tunnel moeten verschoven, maar hoe ik ook kijk, ik heb er geen ander antwoord op. De kruising op zich is leuk, maar bepaald niet prototypisch. Nou ja, dan maar niet. Als het maar treinenplezier geeft en dat doet het.
– de grote parade track is een grote lus waarbij treinen elkaar zouden kunnen kruisen. Dat wordt dus opletten met hoe de treinen vertrekken uit het station en of inkom of rechtsom gaan. Tenslotte komen alle treinen die daar rijden uit het station. Maar dat kunnen sneltreinen, goederen treinen en lokaaltjes zijn. Het mooiste zou een geheel 4-sporige baan zijn daar, zoals dat in Engeland veel voorkomt, maar daar is geen ruimte voor.

Ga in ieder geval binnenkort de eerste rails bestellen en het schaduwstation opzetten. Dat wordt weer even puzzelen hoe en wat en waar precies. Ik ken mijzelf. Ik moet even ergens doorheen bijten, de moed vinden om te beginnen, maar als ik denk aan al die mooie treinen die al maanden, soms een paar jaar, in dozen zitten, prikkelt het enorm om die nou eindelijk eens te kunnen zien rijden. Bovendien is het een zeer prettige en rustgevende afleiding van diverse sores.