Te veel om op te noemen… 7 maart 2017

Sinds ik daadwerkelijk met de bouw van mijn plan ben begonnen, ben ik zo lekker hard opgeschoten dat ik helemaal geen behoefte had om dit op de website bij te houden. Ik plaats wel af en toe iets op Facebook onder mijn naam, Paul Delcour.

Ik moet nu altijd kruipend naar binnen, zij het met 70cm rughoogte wat goed te doen is. Maar, treinen zijn heilig, dus wat nederigheid kan geen kwaad!

Maar hier dan een paar recente stadia rondom de klim naar het 90cm niveau en de perikelen die daar spelen.

Zoals de hoofdbaan die splitst op 80cm en vervolgens onder zichzelf door daalt en over zichzelf heen klimt.
Ik wist dat dit erg krap zou zijn, maar het moest kunnen en in de praktijk blijkt dat ook. Het is niet heel netjes, want iets te krappe bochten naar mijn zin en een iets te sterke stijging/daling, maar het werkt, het past en alle treinen rijden er feilloos overheen.

Nu wordt het later de truc hoe e.e.a. te verbergen en toch iets er van te laten zien.
Ik denk de hoofdbaan die onder de brug doorprikt daarna tevoorschijn laten komen.
De afbuiging naar links kan zichtbaar blijven tot hij onder zichzelf doorgaat.
De hoofdbaan rechtdoor direct een tunnel in, want die is me net te lelijk. Dat komt doordat hij klimt en daarmee krap onder het schuine dak past. Net voor of na de brug over zichzelf kan hij weer tevoorschijn komen en de lange brug op rijden.
Ik denk dat er iets heel moois van te maken is.

Het hoofdstation ligt al een tijdje en ligt er prachtig bij al zeg ik het zelf. Eigenlijk ongelooflijk mooi hoe een plan op papier en in mijn hoofd heeft uitgepakt.
Alle perronsporen heb ik recht gelaten, terwijl ze in het plan licht gebogen waren. Het scheelt iets aan ruimte naar het lokaalspoorweg station, maar ook dat paste allemaal net en behoorlijk netjes om te zien qua bochten.

Links het hoofdstation en rechts het afbuigende lokaalspoorweg station. Een zgn. junction. Vandaar de naam van de gehele baan: ‘Attic Junction’.
Maar vooral de lange rechte perrons leken me mooier en vooral een stuk praktischer qua bouw. Metcalf heeft schitterende canopee (overkapping) perrons van karton.

De parade track moet aan 100cm straal genoeg hebben om er heel mooi uit te zien. Dat geeft iets meer mogelijkheid wat korte rechte stukken te maken.

Hier stijgende deel van het hoofdspoor met voor de maat een boekensteun waar het 90cm niveau moet komen.

Vandaag, 8 maart, de 90cm hoofdbaan ruwweg neergelegd om te kijken of het allemaal uitkomt en mooi ligt. Nou, dat doet het.
Het enkel perron lokaalstation dat fraai in de bocht komt te liggen heeft mooi de ruimte met ruim 100cm voor een 4 wagen trein.
Alle overloop wissels kunnen rechte wissels zijn.

Hier ligt een kruiswissel op de plek van twee overloopwissels. Verderop links zweeft een rechtse wissel waar twee opstelsporen voor bv. iets van industrie moeten komen. Misschien nog een derde er bij? Behoorlijk veel plaats in die hoek.

Grootste punt wordt waar de wisselmotoren te monteren. Ik denk dat ze bijna allemaal onder de 90cm baan kunnen zodanig dat er nog goed bij kan.
Alleen de overloopwissels op de  brug wordt een interessant probleem. Iemand suggesties?

De baan zit al bijna helemaal in de computer in het programma iTrain, op een 10 jaar oude iMac (een nog iets oudere iMac heeft het qua harddisk begeven). Het werkt prachtig. Nog bijna geen automatisering, dat komt later wel. Eerst bouwen en af en toe lekker handmatig rijden.

Het schaduwstation is vrijwel compleet ingevoerd.
Het blauwe blokje linksonder schakelt de polariteit van de baan om.
Alle andere blauwe blokjes schakelen die weer terug.
Het is tenslotte één grote keerlus.

De hoofdbaan met stations. Inmiddels al wat verder ingevoerd qua bezetmelders, seinen en blokken. Mooi gezicht als er een trein rijdt.
Vindt het wel lastig dat het enigszins symbolisch bedoeld is, dit soort schema’s. Heb voor mijn gemak de baan toch vrijwel realistisch ingevoerd.

Nooit gedacht dat ik zo snel zo ver zou komen. Ik heb tenslotte nog nooit op deze manier een vaste baan opgebouwd. Wat een genot om nu al een trein vanuit de 90cm baan door het hoofdstation helemaal rond het schaduwstation te kunnen laten rijden. Duurt even…!

I’m on the right track and am thoroughly enjoying myself!