Kruising polariteit schakelen

Ik heb een Tam Valley Dual Frog Juicer Universal gekocht. Een wat?

Een wissel kan met de wisselmotor de polariteit van het puntstuk (frog in het engels) schakelen. Maar bij één kruising liggen niet direct wissels in de buurt waarmee je de polariteit kan schakelen. Hoe zorg je dat hier de polariteit goed schakelt voor de 2 rij richtingen?

Deze korte kruising van Peco heeft gekoppelde geïsoleerde puntstukken. Ik vermeld dat, omdat sommige kruisingen puntstukken gescheiden hebben voor de twee richtingen. Hier moet ik dus steeds de polariteit van schakelen.

Ik heb dat opgelost met de Tam Valley Dual Frog Juicer Universal, zie hun website.
Vervolgens in Engeland bij DCC Coastal besteld.

Deze schakeling detecteert stroom die door de kruising gaat als er een trein overheen rijdt. Als de polariteit verkeerd om staat detecteert hij de daardoor ontstane kortsluiting en schakelt in slechts enkele milliseconden de polariteit om. Zie hieronder een animatie hoe het aangesloten is en functioneert (bron: dccwiki.com). Erg simpel eigenlijk: ruilvoeding aansluiten vanuit de bezetmelder (alle wissels zijn bij mij bezetgemeld) en de 2 aansluitingen naar de punstukken van de kruising.

Niet iedereen is gecharmeerd van deze kortsluit meet methode, maar het werkt volkomen onopgemerkt: geen stotter of hort van een trein te bemerken. Het kan zijn dat dit soort schakelingen vroeger minder snel reageerden, maar elektronica is zo snel, je merkt er echt helemaal niets van.

Het is prachtig eerst een trein de ene richting te zien berijden, en meteen daarna een andere de andere richting zonder enig probleem.

Hier zit hij aangesloten onder de baan. De oranje draden gaan de puntstukken. Rechts zit de voeding toevoer.