De grote Parade kan linksom en rechtsom worden bereden, want dubbel sporig. De Parade linksom ligt bijna geheel, kon al een stukje bereden worden, maar nu heb ik het spoor helemaal elektrisch aangesloten en de keerlus geïnstalleerd. Nog een heel gedoe. Ik wist niet meer hoe ik het de vorige keer had gedaan. Even er onder kruipen en draden volgen en schema tekenen. O ja…!
Voeding gaat via het relais dat geschakeld wordt door acties op de stop bezetmelders in beide blokken. Standaard is blok 1 geschakeld zoals het vorige blok.
– trein rijdt blok 1 in en komt in de stop sectie waar een actie blok 1 ompoolt
– trein rijdt blok 2 in en komt in de stop sectie waar een actie blok 1 terug poolt
Simpel, al vergt het meer bedrading en schakelingen dan de eenvoud van het idee.
Op de bezetmelder van Huib Maaskant reserveer ik 2 x een ingang en twee uitgangen voor twee keerlussen: eentje linksom en eentje rechtsom. Daartoe onderbreek ik de baan van de twee voedingen en beperk die tot 2 uitgangen. De overige uitgangen krijgen daartoe elk onderop een voeding gesoldeerd, omdat de twee hoofdingangen nu voor de keerlussen zijn bezet.
Dit apart aansluiten is nodig, omdat de polariteit omdraait en dan zou de bezetmelder kortsluiting geven. Immers wordt de voeding dan de massa.
En zo ziet hij er nu uit.
Vervolgens het schakel relais aangesloten. Let op het wonderschone soldeerwerk! Hij is erg klein en zit op een ongelukkige plek onder de baan, lastig om ter plekke te solderen. Maar goed, dat hoeft maar 1 x en dan werkt het. Nog even de laatste wisseldecoder installeren en daar een adres reserveren voor het schakelen van het relais. Gelukkig kreeg ik de DR4018 wisseldecoder van Digikeijs nu heel snel aan de praat. We’re learning!
Dan in iTrain alles aanmaken, inrichten en koppelen en tada: een Class 40 rijdt met 8 rijtuigen vrolijk de Parade linksom en schakelt keurig middels twee acties om en terug.
De twee blauwe vierkantjes zijn de acties. De bovenste schakelt de polariteit om van het blok waar de trein zich bevindt. De andere links schakelt de polariteit weer terug. Werkt perfect.
En daar staat de trein, op het hoogste punt aangekomen, net voor de overloopwissels voor het lokale stationnetje aldaar.
Overigens lijkt de helling niet helemaal gelijkmatig, daar moet ik nog even goed naar kijken. De Class 40 slipt af en toe, maar met de 8 Mk 1 rijtuigen is dit verreweg de zwaarste trein om te trekken. Deze Mk 1 rijtuigen rijden erg zwaar, deels door eigen stroom afname.