Einde baan…

Tja, na ruim 5 stil te hebben gelegen heb ik met pijn in mijn lijf en hoofd besloten de baan af te breken en het te laten bij een aantal favoriete Engelse treinen in de vitrine.

Ik ben nog steeds stinkend trots dat ik de hele baan in 15 maanden heb kunnen bouwen en dat alles klopte qua rails en rijden.

Alleen word ik alleen maar kriegelig en geïrriteerd van ale technische problemen die legio zijn. Daar zit mijn plezier niet in. En van enkel zitten kijken hoe die fraaie treinen rondjes rijden, nee, da’s mijn ding niet. En al zou ik landschap gaan maken met huisjes en wat al niet, het blijft een statisch geheel.

Ik ben veel meer een bouwer, maker, knutselaar. Pak dan liever Knex om weer iets te maken wat ogenschijnlijk niet kan in Knex, maar dan toch lukt.

De afbraak is een omgekeerde film: steeds verder terug kijken hoe ik e.e.a. gebouwd en gemaakt heb. Niet gek hoor, als ik zie hoe ik in een lastig gevormde kamer een toch erg fraai ontwerp heb weten te realiseren. En echt alles klopte aan het idee. Tada!

Ik blijf gek op de Britse treinen, maar volg dat op een andere manier, o.a. middels het digitale tijdschrift Railway Herald waarmee ik alles wat er gebeurt rondom het Britse spoor kan volgen.

Long time, no train…

Baan ligt een tijdje stil. Grootste punt is dat ik iTrain niet goed aan de praat krijg. Treinen rijden vrolijk door rood en tegen verkeerde wisselstanden in. Moet het iTrain forum eens raadplegen voor advies. Als ik dit voor elkaar heb kan ik verder. Mogelijk ballasten nadat ik zeker weet dat alle rails en de wissels goed functioneren.

Binnenkort weer eens verder, ook als het weer koeler is voor zolderwerk…

Twee foutjes hersteld 4-12-2017

Oeps, als in de Parade rechtsom de polariteit wordt geschakeld, ontstaat kortsluiting op het lokaalspoorweg in blok 5 de rem sectie. Huh? Dat betekent dus dat er ergens een draad fout is verbonden of dat ik op de bezetmelder iets fout heb bedraad. En dat laatste bleek ook zo.

Hier zie je dat ik de voeding heb doorgesneden voor 3 uitgangen, althans, ik dacht: één voor invoer en twee voor uitvoer. Mis! De invoer zit alleen bovenop, dus dit is 3 x uitgang. Dus de lokaalspoorweg blok 5 rem sectie die ik op uitgang 4 had aangesloten (de eerste schroefverbinding is enkel invoer) werd mee omgepoold als de Parade linksom ompoolde. OK, helder, van geleerd.
Waarom ging dat dan wel goed als de Parade rechtsom ompoolde? Omdat daar op uitgang 4 geen bezetmelder is aangesloten en ik dus niet kon merken dat er een fout was.
Aangezien ik voldoende uitgangen heb, heb ik lokaalspoor blok 5 rem op een andere uitgang aangesloten: probleem opgelost.

Wissel 7, keuze tussen de Parade opgaan of het lokaalspoorweg op, drukte de wisseltong niet meer goed aan naar buiten waardoor treinen daar ontspoorde. Nu heb ik over de wisseldraad de ledketting gemonteerd en wellicht daarmee iets verandert. Na een poosje turen bleek de spijker die de wisseldraad in bedwang houdt iets te ver verdraaid. Hierdoor kon de wisseldraad te ver zakken en verloor daarmee de spanning om de wisselbalk voldoende om te zetten. Spijker verdraait, wisseldraad loopt weer strak langs de plank en het wissel gaat weer goed om.

Je ziet in het midden de spijker: in de plank geslagen tot ruim halverwege en dan omgebogen. Lijkt primitief, maar werkt uitstekend. Bovendien kan ik de wisseldraad beheersen door de spijker te verdraaien.

Je ziet ook de ledketting die tot mijn verrassing nu uitgevallen is. Misschien kortsluiting doordat hij over de wisseldraden ligt? Oei!

Van alles en nog wat… 1-12-2017

Van alles en nog wat gedaan de laatste dagen.

Allereerst een stuk baseboard (goed Nederlands woord) toegevoegd in de hoek ouder het schuine dak, zodat ik daar op den duur iets van landschap kan maken. Meteen onderop met twee oude plankendragers vastgezet aan de muur.

De brug verliep qua helling niet helemaal netjes, er zaten bij het kleine bruggetje, het dunne stukje triplex twee knikjes. Heb het linkerdeel iets laten zakken, de middensteun tijdelijk verwijderd, en toen viel de helling netjes op zijn plek. Tada!

Alle overloopwissels aangesloten, zowel de motor op de wisseldecoder, als de puntstukken op de schakelaar van de wisselmotor, als de wisselbalken met een staaldraadje aan de arm van de motor. Bij drie wissels kon de motor direct onder wissel, bij 5 kon dat niet en loopt het staaldraadje over een afstand maar de wissels toe. Deze staaldraadjes hebben de neiging zichzelf naar beneden te werken als ze naar buiten worden bewogen. Om dat te voorkomen zit er een spijker valk naast het gat bij de wisselbalk die het in bedwang houdt. Lijkt wat primitief, maar werkt zeer goed, mede omdat de spijker draaibaar is en zo goed afgesteld kan worden op de ideale druk op het staaldraadje.

de wisselmotor als stootblok zeg maar…

Op de brug zitten twee wissels en daar kunnen de wisselmotoren er niet onder, want dan kan ik daar niet meer bij. Dus zitten zet naast de baan. Eén zit direct achter het opstelspoortje en kan gecamoufleerd worden met een huisje of beetje. De andere zit midden op de brug en kan misschien een technisch gebouwde over zich heen krijgen of zelfs een seinpostje. Lijkt me wel leuk. Het plankje waar deze op is gemonteerd is kops op de brug geplaatst door twee gaten geheel door te boren, dan twee lange schroeven er doorheen en houtlijm ter versteviging. Is zeer sterk merk ik.

twee wissels op één adres, hier bij de Viessmannn wisseldecoder door de stekkertjes in elkaar te steken

Elk stel wissels dat een overloop vormt heb ik op één adres aangesloten, dus op dezelfde uitgang van de wissel decoder. iTrain waarschuwt dan dat twee magneetartikelen hetzelfde adres hebben. Is aan te passen door aan te vinken: sta dubbel adres toe. Maar ik kom er maar niet achter hoe een overloopwissel in iTrain aangesloten en bediend moet worden. Nu, door het dubbel adres, kan ik op één wissel klikken en gaan automatisch beide wissels om. Afijn, het werkt zo.

 

links de extra toegevoegde Viessmann wisseldecoder (waarvan 2 uitgangen het niet doen)
en rechts de wisseldecoder waarvan uitgang 4 het niet meer doet

Wissel 4 in het schaduwstation deed helemaal niets mee. Van alles uitgeprobeerd:
– op andere uitgang aansluiten: werkt, dus de wisselmotor en het omzetblok werken
– omzetblok van Digikeijs ertussen gezet: werkt niet, misschien omdat ik met Motorla schakel?
– andere wissel op deze uitgang: werkt niet
Ik had nog een paar niet volledig functionele Viessmann decoders liggen en heb er een je bij geplaatst. En zo werkt wissel 4 weer helemaal. Toch er op bedacht zijn dat wellicht meer uitgangen het kunnen gaan begeven, al schijnt het vaak een transistor in de Viessmann uitgang te zijn die makkelijk te vervangen is.

Had al maanden geleden 2 lessnoeren besteld in China. Nu eindelijk boven het schaduwstation geplaatst want daar is het flink donker geworden met alle baanbouw er boven. Heel mooi, want dit is beperkt bereikbaar en zichtbaar en calamiteiten vergen goed licht om te bepalen wat er aan de hand is en om er in te reiken om bv. een ontsporing op te lossen. Is aangesloten op het grote stekkerblok met een eigen schakelaar in het netsnoer. Kerstsfeertje!

Het lijkt allemaal niet veel, maar dit soort klusjes kan uren kosten. De voldoening is echter groot als alles klopt en werkt!

Laatste rails gelegd 25-11-2017

Nou ja, laatste. Vanaf het parade stationnetje komt een opstelspoor dansel industrie terrein en ik weet nog niet goed wat voor sporen ik daar wil hebben. Hangt van de industrie af. Gewoon twee opstelsporen of meer?

Maar ondertussen de laatste rails gelegd op de brug en nu kan ik de gehele baan rond rijden. Ik vermijd het schaduwstation nog even, want dat is hartstikke vies en stoffig. Eerst flink stofzuigen en misschien de rails reinigen. Weet alleen niet hoe.

Geweldig gezicht hoe een lange trein de Parade zowel linksom als rechtsom kan berijden. Mooi!!!

Kijkje op het hoofdstation onder de brug door.

Hele baanonderbouw ligt! 22-11-2017

En we gaan gewoon verder. De gehele onderbouw ligt.

 

De brug en aansluiting liggen, meteen kurk gelijmd voor het Parade stationnetje, kan ik weer rails en wissels plaatsen!

Het kleine bruggetje ligt ook, echter…

 

waar de Parade splitst en over en onder zichzelf doorgaat is de doorgang uiterst krap, zeg maar gerust, te krap. Consequentie van net te weinig ruimte om te realiseren wat ik wil, maar…

 

met veel passen en meten en steeds weer steuntjes van hoogte veranderen en één extra toevoegen, lijkt het gelukt mooie vloeiende dalende en/of stijgende hoofdbanen te maken. Een van de zwaarst te trekken treinen rijdt er goed overheen en het over en onder het bruggetje doorrijden is zo’n mooi gezicht! Ik droom…

Het bruggetje wilde ik eerst van metaal maken om het zo dun mogelijk te houden en zoveel mogelijk doorrij hoogte te houden. Nu heb ik het gemaakt van een stukje multiplex en inventief gesteund door twee reepjes multiplex korps op het spaanplaat geschroefd. Wordt nu op zijn plaats gehouden door een schroefje in een middensteun. Ik vertrouw het multiplex niet voldoende om niet iets door te buigen bij twee treinen tegelijk. Misschien ooit vastlijmen als ik geheel zeker van dat alles op zijn juiste plaats zit.

Doorkijkje vanuit het gat binnenin de helix:
– onderin het schaduwstation
– links hoofdstation
– rechts beneden het lokaalspoorweg
– daarboven de Parade linksom rijdend
– bovenin de Parade rechtsom rijdend, hier richting het Parade stationnetje.

Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe verrast ik dat een plan op plat papier met slechts een voorstelling van hoe het ruimtelijk uit zou werken in mijn hoofd, zo goed tevoorschijn is gekomen! Blij…

Sluitstuk! 21-11-2017

Tada! In 1 en 3/4 jaar ligt tot mijn eigen stomme verbazing opeens de gehele baan, d.w.z. al het houtwerk. Het sluitstuk is het deel waar de brug in komt die over het hoofdstation gaat. Dat on uit één stuk en is wat er overbleef van het laatste grote deel dat voor het raam zit. Mooi hoe het soms kan uitkomen!

Rails even neergelegd en gebogen lopen heel mooi. Ik wilde eigenlijk rechtdoor het station oversteken, maar in de praktijk vind ik de schuine oversteek mooier. Minder bochten en een mooiere vloeiende lijn van de helix omhoog via de brug naar het lokaal station bovenin.

En ja, tong uit de mond…

Mag ik even trots zijn! Nooit gedacht dat ik mijn droomplan zo snel zou realiseren!

Keerlus Parade linksom 15-11-2017

De grote Parade kan linksom en rechtsom worden bereden, want dubbel sporig. De Parade linksom ligt bijna geheel, kon al een stukje bereden worden, maar nu heb ik het spoor helemaal elektrisch aangesloten en de keerlus geïnstalleerd. Nog een heel gedoe. Ik wist niet meer hoe ik het de vorige keer had gedaan. Even er onder kruipen en draden volgen en schema tekenen. O ja…!

Voeding gaat via het relais dat geschakeld wordt door acties op de stop bezetmelders in beide blokken. Standaard is blok 1 geschakeld zoals het vorige blok.
– trein rijdt blok 1 in en komt in de stop sectie waar een actie blok 1 ompoolt
– trein rijdt blok 2 in en komt in de stop sectie waar een actie blok 1 terug poolt
Simpel, al vergt het meer bedrading en schakelingen dan de eenvoud van het idee.

Op de bezetmelder van Huib Maaskant reserveer ik 2 x een ingang en twee uitgangen voor twee keerlussen: eentje linksom en eentje rechtsom. Daartoe onderbreek ik de baan van de twee voedingen en beperk die tot 2 uitgangen. De overige uitgangen krijgen daartoe elk onderop een voeding gesoldeerd, omdat de twee hoofdingangen nu voor de keerlussen zijn bezet.
Dit apart aansluiten is nodig, omdat de polariteit omdraait en dan zou de bezetmelder kortsluiting geven. Immers wordt de voeding dan de massa.

En zo ziet hij er nu uit.

Vervolgens het schakel relais aangesloten. Let op het wonderschone soldeerwerk! Hij is erg klein en zit op een ongelukkige plek onder de baan, lastig om ter plekke te solderen. Maar goed, dat hoeft maar 1 x en dan werkt het. Nog even de laatste wisseldecoder installeren en daar een adres reserveren voor het schakelen van het relais. Gelukkig kreeg ik de DR4018  wisseldecoder van Digikeijs nu heel snel aan de praat. We’re learning!

Dan in iTrain alles aanmaken, inrichten en koppelen en tada: een Class 40 rijdt met 8 rijtuigen vrolijk de Parade linksom en schakelt keurig middels twee acties om en terug.
De twee blauwe vierkantjes zijn de acties. De bovenste schakelt de polariteit om van het blok waar de trein zich bevindt. De andere links schakelt de polariteit weer terug. Werkt perfect.

En daar staat de trein, op het hoogste punt aangekomen, net voor de overloopwissels voor het lokale stationnetje aldaar.

Overigens lijkt de helling niet helemaal gelijkmatig, daar moet ik nog even goed naar kijken. De Class 40 slipt af en toe, maar met de 8 Mk 1 rijtuigen is dit verreweg de zwaarste trein om te trekken. Deze Mk 1 rijtuigen rijden erg zwaar, deels door eigen stroom afname.

Parade track half gelegd 12-11-2017

Soms gaat het tergend langzaam, soms gaat het vliegensvlug. En opeens ligt de ondersteuning voor de Parade track er. Kwestie van 3 grote platen en een aanvulstuk. Meteen de rails los neergelegd om het effect te bekijken. Wow, opeens wordt een droom wekelijkheid en denk je dat je droomt…

Meteen kurk gesneden, een stuk van het lokaal station geplakt en de binnenbaan gelegd. Prachtig mooi glooiende bochten van minimaal 100cm radius. Daar rijden de treinen straks prachtig vloeiend doorheen.
Het kurk leg ik vast met houtlijm en kleine rail spijkertjes, die zijn daar prima voor en ik had er per ongeluk veel te veel besteld. Prima bestemming dus.

Vanmiddag rails gelegd en al 3 wissels geïnstalleerd. De rails was makkelijk, gewoon de kurkbedding volgen en met een rijtuig de vloeiendheid van de bocht controleren. Mooi gezicht als het draaistel steeds in dezelfde stand blijft.

De wissels plaatsen was iets lastiger, omdat de wisselmotoren er niet direct onder kunnen. Truc: wisselmotor op een triplex plankje schroeven en het plankje onder de baan schroeven, dat past wel. Het is altijd weer even puzzelen, maar ook blij en licht trots als zich wel een oplossing aandient.

Het lokaal station heeft een iets andere opzet gekregen. Doordat er ruimte is voor 4 sporen kon ik het perronspoor doorschuiven naar langs de muur i.p.v. helemaal in de bocht. Daardoor komt slechts één overloopwissel op de brug te liggen, wat al lastig genoeg i.v.m. de wisselmotor plaatsing. Daar heb ik nog geen goed antwoord op.

Maar kijk: 3 niveau’s!

Parade begint vorm te krijgen 7-11-2017

Door twee halve platen spaanplaat op maat te zagen groeit de Parade track opeens heel hard een wat een mooi gezicht. Je kunt nu al echt tussen de treinen zitten.

Zorgvuldig meten en aftekenen betekende dat vanaf de deur een lang stuk in één keer geplaatst kon worden, gekoppeld aan het stations deel en verder bevestig met van die ouderwetse boekensteunen. Die hebben overigens één nadeel: ze zijn nooit 100% haaks. Eigenlijk helt dit baandeel iets naar beneden, al zie ik dat alleen met een waterpas. Er zitten al vulstukjes onder om het vlakker te krijgen, maar eenmaal geplaatst kan ik niet meer bij de schroeven, dus nog dikkere vulstukjes plaatsen gaat niet meer. Of ik moet de plaat losschroeven, steunen losschroeven, plaat herplaatsen, dikkere vulstukjes nemen en dan flink schuin een nieuwe schroef nemen. Misschien… maar zo kan het eigenlijk ook wel. Met het blote oog zie je niets van een helling.

De volgende is achterin gekomen, vrijwel over de volle breedte. Prachtig gezicht.
Geprobeerd een mooie helling te creëren, want ik moet zo’n 10cm zakken naar de aansluiting helemaal aan de andere kant bij de helix. Zo te zien moet dat lukken: 10cm over 400cm is 2,5% helling wat heel netjes is. Maar zo gelijkmatig lukt me dat niet. Wat er nu ligt ziet er goed uit.

Links en rechts in de hoeken kan ik een mooi stuk scenery maken, links iets industrieels met de 2 opstelsporen en rechts misschien iets agrarisch, weet ik nog niet.

Inmiddels al het vervolgstuk aan het bepalen met hetzelfde punt: mooie helling maken. Deze plaat komt onder het raam door en steunt deels op de poten van het station, deels op boekensteunen onder het raam geschroefd. Daarna is het enkel een tussenstuk maken om op de helix aan te sluiten. En dan nog het bovenste spoor aldaar naar de brug over het station leggen. Bijna klaar!

Laatste bezetmelder – rondje lokaalspoorweg af! 27-10-2017

Vanwege de uitbreiding van het rondje lokaalspoorweg achter het station langs was een volgende bezetmelder nodig. besteld bij www.floodland.nl/aim, keurig bezorgd, ditmaal de onderdelen via www.reichelt.nl, omdat Conrad 1 onderdeel niet topvoorraad had, in elkaar gesoldeerd, en toen oeps.

De led brandde niet. Ontdekt dat ik 4 IC’s verkeerd om had geplaatst. Waarom? Eén serie IC’s was een ander merk en die hebben geen holletje om aan te geven welke kant ze op moeten, maar een getekend bolletje.
Dus bij de andere IC’s volgde ik ook het bolletje met als gevolg dat ze verkeerd om kwamen.
Omgedraaid: led brandt!
Maar bij aansluiting valt de hele keten van bezetmelders uit in iTrain. Misschien de IC’s vernield?
Vier nieuwe besteld, relatief duur, omdat de porto veel meer is dan die 4 kleine onderdelen.
Nieuwe geplaatst: zelfde resultaat. Huh?

Eddy de Boer als helpdesk ingeschakeld die grinnikend open deed en al had gedacht dat het kwam doordat dit een nieuw type bezetmelder is. Had zelf al zo’n vaag gevoel dat dit type afweek, maar dat hoeft niets te betekenen.

Oplossing: verloopt plaatsen dat de draadjes zodanig verwisselt dat deze bezetmelder zich als S88 gedraagt en niet als S88N wat de nieuwe internationale norm schijnt te zijn.
Verloopje besteld, weer meer geld en ja, een kant en klare bezetmelder was inmiddels goedkoper geweest, maar dit is veel te leuk.

De nieuwe bezetmelder komt als laatste in de keten. Het verloop komt op het laatste oude type. En na aansluiting werkt alles alsof er nooit iets aan de hand is geweest. Tada!

Nieuwe type bezetmelder: de BMD-16N-SD

Het verloop op het laatste oude type, de BMD-16-SD

Het verloop: pinnetjes op de print gesoldeerd, stekkertje op het verloop en zo in elkaar geprikt.

Rondje lokaalspoor gereed
Nu deze bezetmelders het doen kan ik eindelijk na bijna 2 jaar een echt rondje rijden. Nou ja, echt, eigenlijk wil je geen rondje rijden, maar dit is dan ook wel een heel mooi veredeld rondje. Het lokaalspoorweg vertrekt zichtbaar voor het hogere spoor langs, duikt een tunnel in en komt dan via het passeerspoor weer tevoorschijn achter het station. Daar kan gehanteerd worden maar het hoeft niet.
Dan doorrijdend een tunnel in en achter en onder de hoofdbaan langs weer tevoorschijn vlak voor de entree van het lokaalperron van het station.

Een heel mooi rondje waar ik heel blij mee ben. Een Class 105 doet er met rustig boemelen 2 minuten over. Prachtig!

Lokaalspoor rond 18-9-2017

Probleem van het lokaalspoorweg: het is voor een te groot deel onzichtbaar. Lokaaltjes rijden bijna altijd onder een ander spoor.

Oplossing: spoor achter het hoofdstation tevoorschijn laten komen en weer laten verdwijnen, het onderste groene spoor. Lokaaltjes steken als het ware hun neus even om de hoek.
Ze kunnen stoppen, maar hebben geen aansluiting met het station zelf.
Dit is misschien niet spoor logisch, maar als compromis om ze wat meer in het zicht te houden een prima oplossing. Ben er blij mee.

Van links komt het lokale spoor achter het grote station aan…

… zodat een trein kan stoppen en verder rijdt de tunnel in onder The Parade.
En dit natuurlijk ook de andere kant op.

Lijkt me een mooi gezicht als ze achter het grote station tevoorschijn komen, evt. stoppen en weer in de tunnel verdwijnen.

Probleem: direct erna ligt het passeer spoor. Het kan voorkomen dat een lokaaltje vertrekt naar rechts en dat direct daarna uit die richting een ander lokaaltje binnenkomt.
Moet het passeer spoor dan achter het station komen te liggen? Nee, dat neemt te veel ruimte in. Juist dat ene enkele spoor werkt zo mooi. Maar helemaal kloppen doet het niet. Dat wordt een wachttijd instellen voor tegemoet komende treinen.

Het vergt ook meer bezetmelders, dus nog een zelfbouw bezetmelder bij Huib Maaskant besteld.

S-bochtje van/naar het passeer spoor

Na het passeer spoor ligt een gebogen wissel, omdat oorspronkelijk dit spoor onder het raam door moest gaan lopen. Toch gehandhaaft, omdat ik anders een wissel over heb en er nog een moet bestellen. Nu zit er een miniem bochtje in wat binnen de tunnel komt te liggen.
Ook komt de trein niet direct naast het station uit, maar heeft een eigen richting waardoor het meer eigen is.

Ik zou er een hekwerk kunnen plaatsen om het fysiek te scheiden van het hoofd station. Dat wijst zich later wel.

Maar het gehele treinenspel wordt een stuk mooier!

Plaat dekt kwetsbare elektronica af

Zo ziet het er her en der onder  de baan uit: de nodige kwetsbare elektronica.
Tja, en zoveel keren kruip je onder je baan en gebeurt er niets, zo kruip je er onder en valt er een wisselbalk draad uit. Ja hoor, van een Hoffmann wisselmotor is het plastic houdertje afgebroken waardoor de wisseldraad er uit viel.

Een email naar de verkopende firma Aspenmodell gaf direct een verlossend antwoord: ze sturen er een aantal gratis op. Met zeer hartelijke dank voor deze goed service. Het zal nog we eens gebeuren.

Ik dacht, als ik op die plek onder baan niets meer hoef te monteren maak ik een beschermplaat zodat ik er veilig onderdoor kan zonder iets aan te raken. Dat dus nu maar meteen gedaan. Een triplex plaatje dat aan een kant in hoekijzertjes hangt en aan de andere kant vast wordt gehouden met twee draaibare haken. Werkt prima, zit prima, is alleen wat lager dan gehoopt, maar nog goed onderdoorkruipbaar. Hopelijk over 10 jaar ook nog.

De afdekplaat op z’n plek.

Minder onderdoorkruipruimte, maar nog steeds voldoende

Makkelijk: haakje draaien en de plaat kan verwijderd worden.

En zo staat hij aan de kant en kan ik monteren of… repareren!

Double Junction schakelen 4-9-2017

De hoofdlijn heeft een double junction, een dubbele aftakking.
Om deze situatie goed te schakelen, met name de polariteit van de puntstukken van de kruising, kostte me even wat piekeren en goed nadenken.
Ik vond wel wat voorbeelden, maar meestal op een andere manier geschakeld of bediend.
Dit schema dat ik op rmweb.co.uk vond, is precies mijn situatie en is super duidelijk:

Het gaat om:

  1. bepalen van de bezetmelders
  2. omzetten van de wissels
  3. schakelen van de puntstukken van het kruiswissel

Ad 1
Er zijn 3 rijpaden in elk waarvan er altijd twee treinen tegelijk kunnen rijden:

  • beide wissels rechtuit
  • boven rechtuit en onder afbuigend
  • beide afbuigend

Boven afbuigend en onder rechtuit kan voorkomen, maar geven een rood sein voor een van de rijpaden.

Als je in iTrain deze drie wissels op 1 bezetmelder zet, kan er altijd maar één trein rijden, omdat iTrain alle wissels bezet meldt en bezet houdt. Gezien de 3 mogelijk rijpaden krijgt elk wissel een eigen bezetmelder.

Ad 2
De twee wissels worden met de Hoffmann motor omgezet en schakelen daarmee de polariteit van hun puntstuk.

Ad 3
De polariteit van de puntstukken van het kruiswissel worden omgezet door een bistabiel relais.
Gespiegeld worden de rechter- en linkerrail naar de twee puntstukken geschakeld.
Dit relais wordt geschakeld met het bovenste wissel:

  • adres 61 rode knop: bovenste wissel en kruiswissel op rechtuit – onderste wissel stand geen invloed
  • adres 61 groene knop: bovenste wissel en kruiswissel op afbuigend – onderste wissel afbuigend geen invloed, op rechtuit geeft rood sein

Hier het volledige schema van de 3 rijpad mogelijkheden.

Beide wissels afbuigend

Beide wissels rechtuit

Boven rechtuit en onder afbuigend

Je kunt uiteraard vanuit de bezetmelder de voedingsdraad direct aan het relais leggen, maar ik heb bewust voor de visuele duidelijkheid bij alle wissels zowel een aparte voedingsdraad (blauw) naar de rails gelegd, als een draad van de rails (paars) naar de wisselmotor en van daaruit een draad (oranje) naar het puntstuk. Dit werkt voor mij prima en als niet elektronicus helpt dit e.e.a. uit elkaar te houden als ik onder de baan kijk.

Installatie 7-9-2017

Vandaag deze opzet geïnstalleerd. Het is altijd even wat werk, zeker als je er onder de kruising wat lastig bij kan. Ook vertinnen, gaatjes door de baan boren, aansluiten, testen. Goed te weten dat ik het in 1 keer goed had. Gebeurt ook niet altijd.

De double junction, dubbele aftakking, met rechts de 2 wisselmotoren met daarboven het kleine bistabiele relais

Het bovenste wissel (rechter op de foto) heeft adres 62 op de DR4018 en daar heb ik het relais bij aangesloten. Dat relais trekt nauwelijks stroom, dus dat kan makkelijk.

In iTrain vervolgens deze kruising ingevoerd als kruiswissel en mee laten schakelen met wissel 62. Het mooie is dat met het schakelen van wissel 62 ook het kruiswissel visueel omschakelt en je dus prachtig het rijpad ziet. Bij de korte kruising in het lokale spoor is me dat nog niet gelukt. Nog even op studeren.

Kruising polariteit schakelen

Ik heb een Tam Valley Dual Frog Juicer Universal gekocht. Een wat?

Een wissel kan met de wisselmotor de polariteit van het puntstuk (frog in het engels) schakelen. Maar bij één kruising liggen niet direct wissels in de buurt waarmee je de polariteit kan schakelen. Hoe zorg je dat hier de polariteit goed schakelt voor de 2 rij richtingen?

Deze korte kruising van Peco heeft gekoppelde geïsoleerde puntstukken. Ik vermeld dat, omdat sommige kruisingen puntstukken gescheiden hebben voor de twee richtingen. Hier moet ik dus steeds de polariteit van schakelen.

Ik heb dat opgelost met de Tam Valley Dual Frog Juicer Universal, zie hun website.
Vervolgens in Engeland bij DCC Coastal besteld.

Deze schakeling detecteert stroom die door de kruising gaat als er een trein overheen rijdt. Als de polariteit verkeerd om staat detecteert hij de daardoor ontstane kortsluiting en schakelt in slechts enkele milliseconden de polariteit om. Zie hieronder een animatie hoe het aangesloten is en functioneert (bron: dccwiki.com). Erg simpel eigenlijk: ruilvoeding aansluiten vanuit de bezetmelder (alle wissels zijn bij mij bezetgemeld) en de 2 aansluitingen naar de punstukken van de kruising.

Niet iedereen is gecharmeerd van deze kortsluit meet methode, maar het werkt volkomen onopgemerkt: geen stotter of hort van een trein te bemerken. Het kan zijn dat dit soort schakelingen vroeger minder snel reageerden, maar elektronica is zo snel, je merkt er echt helemaal niets van.

Het is prachtig eerst een trein de ene richting te zien berijden, en meteen daarna een andere de andere richting zonder enig probleem.

Hier zit hij aangesloten onder de baan. De oranje draden gaan de puntstukken. Rechts zit de voeding toevoer.

 

4 wissels aangesloten – 31-8-2017

Na maanden eindelijk eens verder bouwen, zeker nu de DR4018 goed werkt, maar ook geïnspireerd door het klussen bij de VSZ.

Ja ja, ik val niet van mijn geloof, maar ik ben lid geworden van de Vereniging Spoorgroep Zwitserland, afdeling Midden. Zeer prettig en gezellig. We zijn een H0 baan aan het bouwen vanaf begin en dat in samenwerking is echt heel leuk, deels ook omdat je samen worstelt met problemen en oplossingen zoekt en vindt. Zoals ik al zei: zeer stimulerend.

Maar eigen baan eerst…

Het passeerspoor in de lokale lijn heeft twee wissels die nu aangesloten zijn en keurig hun werk doen.

In de hoofdlijn zitten twee aftakwissels voor de Parade. Die functioneren nu ook.
Ze liggen pal naast de wissels. Elders onder de baan plaatsen zag ik geen kans toe. Op den duur wil ik er een gebouwtje overheen plaatsen ter camouflage. En bij de wisselbalken ontbreekt nog een biels…

Lokaalspoor rond – 29-8-2017

Dat wil zeggen dat het zichtbare deel van de lokale lijn helemaal ligt.

Beslissing was hoe ver dit van de hoofdbaan helling af moest komen en tegelijk ook van het nog te bouwen 90cm Parade spoor.
En hoeveel ruimte wil ik er voor nog overhouden voor scenery, een weg, huisjes etc.
Zoals het nu ligt ben ik er zeer tevreden over: mooi recht stuk en mooie ruime boog naar het station.
Bij de kruising zijn de bogen wat krapper, maar ze vallen me nog alleszins mee. Zelfs lange rijtuigen is nog heel acceptabel. Denk aan een museum rondrit bij voorbeeld. Het kan nog heel goed.

Ik kan nu vanuit het station naar twee kanten het lokaalspoorweg op en kan zo doorrijden naar het passeerspoor.
Mooi gezicht! Heerlijk is het ouderwetse geklikklak op de kruising (onderin in beeld).

Te veel om op te noemen… 7 maart 2017

Sinds ik daadwerkelijk met de bouw van mijn plan ben begonnen, ben ik zo lekker hard opgeschoten dat ik helemaal geen behoefte had om dit op de website bij te houden. Ik plaats wel af en toe iets op Facebook onder mijn naam, Paul Delcour.

Ik moet nu altijd kruipend naar binnen, zij het met 70cm rughoogte wat goed te doen is. Maar, treinen zijn heilig, dus wat nederigheid kan geen kwaad!

Maar hier dan een paar recente stadia rondom de klim naar het 90cm niveau en de perikelen die daar spelen.

Zoals de hoofdbaan die splitst op 80cm en vervolgens onder zichzelf door daalt en over zichzelf heen klimt.
Ik wist dat dit erg krap zou zijn, maar het moest kunnen en in de praktijk blijkt dat ook. Het is niet heel netjes, want iets te krappe bochten naar mijn zin en een iets te sterke stijging/daling, maar het werkt, het past en alle treinen rijden er feilloos overheen.

Nu wordt het later de truc hoe e.e.a. te verbergen en toch iets er van te laten zien.
Ik denk de hoofdbaan die onder de brug doorprikt daarna tevoorschijn laten komen.
De afbuiging naar links kan zichtbaar blijven tot hij onder zichzelf doorgaat.
De hoofdbaan rechtdoor direct een tunnel in, want die is me net te lelijk. Dat komt doordat hij klimt en daarmee krap onder het schuine dak past. Net voor of na de brug over zichzelf kan hij weer tevoorschijn komen en de lange brug op rijden.
Ik denk dat er iets heel moois van te maken is.

Het hoofdstation ligt al een tijdje en ligt er prachtig bij al zeg ik het zelf. Eigenlijk ongelooflijk mooi hoe een plan op papier en in mijn hoofd heeft uitgepakt.
Alle perronsporen heb ik recht gelaten, terwijl ze in het plan licht gebogen waren. Het scheelt iets aan ruimte naar het lokaalspoorweg station, maar ook dat paste allemaal net en behoorlijk netjes om te zien qua bochten.

Links het hoofdstation en rechts het afbuigende lokaalspoorweg station. Een zgn. junction. Vandaar de naam van de gehele baan: ‘Attic Junction’.
Maar vooral de lange rechte perrons leken me mooier en vooral een stuk praktischer qua bouw. Metcalf heeft schitterende canopee (overkapping) perrons van karton.

De parade track moet aan 100cm straal genoeg hebben om er heel mooi uit te zien. Dat geeft iets meer mogelijkheid wat korte rechte stukken te maken.

Hier stijgende deel van het hoofdspoor met voor de maat een boekensteun waar het 90cm niveau moet komen.

Vandaag, 8 maart, de 90cm hoofdbaan ruwweg neergelegd om te kijken of het allemaal uitkomt en mooi ligt. Nou, dat doet het.
Het enkel perron lokaalstation dat fraai in de bocht komt te liggen heeft mooi de ruimte met ruim 100cm voor een 4 wagen trein.
Alle overloop wissels kunnen rechte wissels zijn.

Hier ligt een kruiswissel op de plek van twee overloopwissels. Verderop links zweeft een rechtse wissel waar twee opstelsporen voor bv. iets van industrie moeten komen. Misschien nog een derde er bij? Behoorlijk veel plaats in die hoek.

Grootste punt wordt waar de wisselmotoren te monteren. Ik denk dat ze bijna allemaal onder de 90cm baan kunnen zodanig dat er nog goed bij kan.
Alleen de overloopwissels op de  brug wordt een interessant probleem. Iemand suggesties?

De baan zit al bijna helemaal in de computer in het programma iTrain, op een 10 jaar oude iMac (een nog iets oudere iMac heeft het qua harddisk begeven). Het werkt prachtig. Nog bijna geen automatisering, dat komt later wel. Eerst bouwen en af en toe lekker handmatig rijden.

Het schaduwstation is vrijwel compleet ingevoerd.
Het blauwe blokje linksonder schakelt de polariteit van de baan om.
Alle andere blauwe blokjes schakelen die weer terug.
Het is tenslotte één grote keerlus.

De hoofdbaan met stations. Inmiddels al wat verder ingevoerd qua bezetmelders, seinen en blokken. Mooi gezicht als er een trein rijdt.
Vindt het wel lastig dat het enigszins symbolisch bedoeld is, dit soort schema’s. Heb voor mijn gemak de baan toch vrijwel realistisch ingevoerd.

Nooit gedacht dat ik zo snel zo ver zou komen. Ik heb tenslotte nog nooit op deze manier een vaste baan opgebouwd. Wat een genot om nu al een trein vanuit de 90cm baan door het hoofdstation helemaal rond het schaduwstation te kunnen laten rijden. Duurt even…!

I’m on the right track and am thoroughly enjoying myself!

Lokaal station en kruipruimte – 14 februari 2017

Vorderingen met de kruising van het lokaal spoor en de hoofdbaan.

 

 

Kruipruimte

 

Om überhaupt binnen te komen ligt de baan op 70cm. Dat is zeg maar tafel hoogte en kan je heel goed onderdoor kruipen.
Dit is zicht op het halletje, zeg maar de hoofdtoegang voortaan sinds de hoofdbaan en het lokaal spoor zijn doorverbonden.

 

Echter, een ander deel waar ik onderdoor moet kunnen komen ligt wat lager op zo’n 62cm, maar ook daar kom ik nog heel goed onderdoor. Zicht vanuit de bedieningsruimte door het paadje naar de helix.

Zelfs onder het schaduwstation op 55cm gaat het goed, alleen dat kan vaak alleen maar door te liggen en te schuiven. Kruipen kan eigenlijk niet meer.
Op den duur wil ik triplex plaatjes aan brengen om niet tegen elektronica te stoten. Bij binnenkomst liefst ook iets van schuimrubber of een dun stukje matras om mijn rug te sparen voor stoten.

Verdere bouw vanuit hoofdstation – januari 2017

Links van het station verder bouwen.

 

Dubbele hoofdspoor gaat naar links stijgend, daarachter en er voor het lokale spoor.

Hoofdstation met 4 hoofdsporen en 2 lokale sporen als apart aftakkend station. Vandaar uiteraard ‘Attic Junction’.
Rechts het lokale spoor dat zichzelf kruist met een kruising.
In de lucht gelegd om te zien of het allemaal wel kan en past. Bochten zijn wat krapper, maar nog erg mooi, zeker voor een lokaal spoor. Blij!

Hier op 31 januari rechts het hoofdspoor dat stijgt en om de hoek rijdt.
Daarvoor het lokale spoor en de kruising.

Vitrinekast 20-11-2016

Even tussendoor een vitrinekast gebouwd. Niet de mooiste, wel leuk en met rails, veel leuker dan houten spleetjes.

Bovenop een oude Roco centrale met draadjes naar alle rails. Zo kan ik de verlichting aanzetten en… rijden in de vitrinekast! Leuk en tegelijk een gek gezicht.
Misschien op den duur ene draadje vanaf de Intellibox trekken en zo de kast aansturen.

In de praktijk doe ik de verlichting nooit aan, dus alle moeite vergeefs? Maar wel heel leuk om te realiseren.

Grootste probleem: de acryl plankjes zakken teveel door. Ze zitten met kit in houten gleuven gelijmd, maar dat is dus niet stevig genoeg. Er zitten nu op twee plaatsen acryl schotjes die alles een beetje in positie houden. Minder fraai, maar voorlopig geen ander antwoord op dit probleem.

 

 

Long time… 15-11-2016 / 27-8-2017

Het lijkt alsof er niets gebeurt, maar het tegendeel is waar. Alleen, ik geniet zo van de opbouw van de baan dat ik helemaal geen behoefte heb dit te delen. Maar t.z.t. zal ik wel een update geven met wat foto’s.

Aanvulling 27 augustus 2017: foto’s!

Het schaduwstation ligt er en voldoet uitstekend.

Inspannend….

Inmiddels ligt de anderhalve helix er ook en doet het behoorlijk goed. Loks slippen iets, maar alles komt boven. Op stoom na, maar dat er dus ook helemaal uit.

Overzicht op station en achterin de helix naar het schaduwstation.

Inmiddels ligt sinds vandaag 15 november als schets het hoofdstation er. Geweldig gezicht. Maar dit vergt nog wat denkwerk en passen meten. Aangezien hier alles samenkomt speelt elk spoor een grote rol in de exacte plaatsbepaling van het station. Maar het ziet er al geweldig uit. Een droom van tientallen jaren komt uit: een heerlijke treinbaan. En nog Brits ook!

Een lange schilderijlijst deed dienst om de sporen recht te kunnen leggen. Aanrader!

Wisselstraat links in het hoofdstation.

Paar treinen in het station. Wat een prachtig gezicht!

Mooie glooiende bocht en wisselstraat. Bediening met iTrain op een iMac.

 

Schaduwstation ligt en werkt 12-4-2016

IMG_7775Long time… Het bouwen is zo leuk dat ik niet aan tussendoor bouwberichten ben toegekomen. Heb ook nog steeds geen foto’s gemaakt, maar zal die gaan maken.

Ik zal de komende tijd berichten plaatsen per onderwerp of de problemen die ik tegen kwam. Tot nu toe kon ik alles zelf oplossen danwel achterhalen. Soms dankzij internet, maar lang niet alles kon ik daar vinden. Ik hoop met mijn berichten anderen vooruit te kunnen helpen.

Grote grijns als ik een trein kan laten rijden. Geweldig!

Moment graag terwijl ik alles verzamel…

Rails schaduwstation besteld 19-2-2016

Rails of SheffielSpannend! Eindelijk rails besteld om het schaduwstation te gaan maken. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het dit keer in Engeland heb besteld. Ik kan het maar 1 maar uitgeven. Tot mijn verrassing was Rails of Sheffield goedkoper dan het befaamde eHattons. Ben benieuwd.

Dan wordt het meten en maat bepalende delen eerst leggen en dan langzaam alles aan elkaar koppelen. Dan alles digitaal aansluiten en werkzaam maken. Dat bedenkt ook blokken plannen en waar alle isolaties moeten komen. Het vorige schaduwstation functioneert vrijwel helemaal goed, dus daar heb ik alle vertrouwen in.