Een modelbaan digitaal besturen is geen sinecure en vergt even goed nadenken: wat wil ik, wat kan er allemaal en vooral: wat gaat me dat kosten?
Ook verloop van hard- en software in de loop der tijd is een factor. Hoe lang gaat een onderdeel nog mee voor het ingehaald door elektronische ontwikkelingen vervangen moet worden met alle herinstallaties van dien en consequenties voor andere onderdelen van de besturing?

Let wel, ik ben geen elektronicus, wel handig en bereid e.e.a. zelf uit te dokteren danwel zelf te bouwen, zoals de bezetmelders.
De complexiteit van de moderne digitale besturingen maakt dat veel fora overvol staan met vragen voor hulp, problemen, iets doet het niet etc. Ook ik sta daar wel eens tussen en alle raad en advies wordt bijzonder op prijs gesteld. Het is een andere wereld waar je veel minder een fysieke winkelier met al zijn kennis raadpleegt, maar online te rade gaat of in beduidend mindere mate in clubverband kennis probeert op te bouwen en delen.

Mijn keuzes voor de diverse elektronica staan elk apart beschreven onder het menu Baanbesturing en hieronder verschijnen steeds mijn ervaringen tijdens bouw, installatie en gebruik. Nogmaals, het is soms bijzonder frustrerend dat ergens net die ene instelling verhindert dat een wissel schakelt, een trein rijdt of überhaupt iets het doet. Volharding en geduld zijn in dit geval bijzonder nuttige zaken. En geen onbesuisdheid van: kijken wat het doet, want mijn winkelier heeft een vermogen aan doorgebrandde elektronica voorbij zien komen!

DR4018 wisseldecoder geplaatst 31-8-2017

Had nogal wat voeten in de aarde en twee fora, maar de eerste Digikeijs DR4018 wisseldecoder zit onder de baan, Hij is er 4 keer af geweest, 2 x voor testen en 2 x omdat het niet te doen was in die kleine gaatjes met die mij te kleine schroefjes alle draadjes te krijgen. Lig dan op mij rug met mijn hoofd geheven en dat vinden mijn nekspieren minder prettig. Althans, zo lang voor 24 draadjes.

De ompool blokjes keurig naast elkaar waarbij ik stom genoeg de eerst had afgebroken en me pas later realiseerde dat die gewoon allemaal aan elkaar op een keurig rijtje kunnen direct aan de decoder. Ik ga er een bandje of klein latje overheen maken zodat ze op hun plaats worden gehouden en niet aan de draadjes hangen.

Overigens hebben die ompool blokjes een maatje groter gaatje en schroefjes wat wel heel prettig is.